In september zit menig Apple liefhebber klaar voor de nieuwste releases van het merk. In 2020 moest er echter wat langer gewacht worden, want uiteindelijk kon de fabrikant pas in oktober de nieuwste modellen delen met de wereld: de iPhone 12 serie. In dit artikel vertellen we je alles wat je moeten weten van de nieuwste iPhone-generatie.

iPhone 12: revival design

Het eerste wat direct opvalt is het design. Apple is afgestapt van het afgeronde model wat in 2007 voor het eerst werd geïntroduceerd bij de iPhone 7. Met het nieuwe design gaat de fabrikant terug in de tijd om het zo maar even te zeggen. Want wie herinnert zicht de iPhone 4 en 5 modellen nog? Deze hadden ook dezelfde vlakke behuizing. Hiermee heeft de iPhone 12 een kleine gedaanteverwisseling ondergaan ten opzichte van zijn voorganger. Wij zijn voorstander en vinden het nieuwe ontwerp zeer geslaagd, maar smaken verschillen uiteraard.

De verschillen tussen de iPhone 12 en de iPhone 12 pro

Er zitten zoals altijd kleine verschillen tussen de iPhone en de Pro versie. Ook de iPhone 12 en de iPhone 12 pro kennen een aantal kleine verschillen. Wat opvallend is, is dat de grootte van beide modellen op een paar millimeter na, zo goed als hetzelfde is. Wil je een grotere variant? Dan zul je voor de iPhone 12 Pro Max moeten kiezen. Deze is meer dan twee centimeter hoger en net een paar millimeter breder. Qua gewicht zit er ook weinig verschil tussen de 12 modellen. Wanneer je de iPhones vergelijkt met de concurrentie van dit jaar, komt Apple wel als verfijndst, dunst en lichtst uit de bus. Het is een hele prestatie dat de modellen zo compact zijn in zowel formaat als gewicht.

Het uiterlijk

De nieuwste iPhone is verkrijgbaar in vijf verschillende felle kleuren waaronder blauw, rood en een frisse mintgroene kleur. De Pro is verkrijgbaar in vier kleuren waaronder de nieuwe oceaan blauwe kleur, grijs, zilver en goud. Het glas aan de achterkant is bij de iPhone 12 glanzend afgewerkt, waarbij die bij de iPhone 12 Pro is voorzien van een matte coating. Dat geeft de telefoon een luxere uitstraling, voelt die net wat fijner in de hand en zorgt het voor minder vingervlekken. Voor het frame heeft Apple bij de iPhone 12 aluminium gebruikt en bij de iPhone 12 Pro het frame een hooglans coating meegegeven. Dat ziet er wederom net wat stijlvoller uit en voelt minder ruw dan het aluminium frame.

De camera

De iPhone 11 was qua camera de iPhone met de grootste gedaanteverwisseling. Zijn opvolger heeft nog steeds dezelfde camera lenzen met groothoeklens aan de achterkant, maar in plaats van zes elementen heeft die er nu zeven. De camera laat daardoor meer licht door en zou scherper zijn. Het diafragma is nu f/1.6 wat eerder f/1.8 was.

Vorig jaar kreeg de iPhone 11 al de functie 'Deep Fusion', hiermee schiet het toestel achter de schermen negen opnamen en maakt daar uiteindelijk één foto van. Dit jaar is daar de ‘Smart HDR 3’ functie bijgekomen. Hierbij zou de telefoon verschillende gebieden in de foto beter herkennen en daar de belichting vervolgens op aanpassen. De nachtmodus is vernieuwd, die is nu ook beschikbaar buiten de primaire camera’s, onder andere bij de frontcamera. De frontcamera werd voor het eerst geïntroduceerd op de iPhone 7. En heeft tot 2011 geen nieuw design gekregen. De iPhone 11 liet nog wel eens steekjes vallen in nachtmodus. Op de nieuwere toestellen is nachtmodus ook beschikbaar op de frontcamera en daarmee is wel een aanzienlijk verschil te zien tussen de iPhone 11 Pro Max en iPhone 12 Pro. Een verbetering, wanneer je in het donker een foto met de front camera wilt maken.

Waar de iPhone toestellen nog wel mee achterlopen ten opzichte van de concurrentie is de Pro-stand, de mogelijkheid om ISO, focus en sluitertijd handmatig in te kunnen stellen. De iPhone 12 Pro en Max hebben wel de mogelijkheid gekregen om in het nieuw Apple ProRAW-bestandsformaat te kunnen schieten. Hierdoor worden deze toestellen een stuk flexibeler en met deze functie combineert Apple het beste van beide werelden. Door alle data die normaal gesproken gebruikt wordt om een foto te berekenen in een raw-bestand te stoppen.

De inzoom functies zijn bij beide telefoons verschillend. Zo kun je met de iPhone 12 maximaal 5x digitaal inzoomen en met de iPhone 12 Pro zit je op 10x inzoomen. In vergelijking met andere telefoons loopt Apple nog wel achter in de kwaliteit van zoom foto's. Dezelfde gewichtsklasse’s van Huawei en Samsung scoren beter op dat vlak.

Video

Met de iPhone 12 (Pro) kun je net als met de vorige generaties 4k-video's maken in 60fps, op iedere camera. Stabilisatie blijft bruikbaar en hiermee onderscheidt Apple zich van de concurrent. Nieuw toegevoegd aan de 12 serie is filmen in Dolby Vision HDR. Beide iPhones nemen standaard op in HDR. Let wel op dat de iPhone 12 beperkt is tot 30fps, ten opzichte van de iPhone 12 Pro die in 60fps kan opnemen. Door dit soort kleine details wil Apple het Pro model net wat meer onderscheiden.

Opladen

Als je er over zit te denken om een iPhone 12 (Pro) aan te schaffen, moet je er wel rekening mee houden dat er geen lader wordt meegeleverd in de doos. Apple deed dit vanuit milieuoverwegingen. De fabrikant ging er vanuit dat veel Apple gebruikers al adapters hebben liggen Door hem niet mee te leveren de verpakking compacter ontworpen kon worden. Er wordt een USB-C naar lightning kabel meegeleverd, maar als jij nog een stekker hebt met USB aansluiting zul je een nieuwe stekker ter waarde van 25 euro moeten aanschaffen. Gezien dat je al meer dan duizend euro neertelt voor je telefoon, kan dit wel een beetje gierig voelen.

Al met al is de nieuwe 12 serie van Apple een succes, met name door het nieuwe, vlakke design. Het zorgt weer voor die herkenbare Apple uitstraling. Mocht je nog gebruik maken van een iPhone 11, dan is overstappen naar de 12 niet zozeer nodig. Qua specificaties liggen ze immers dicht bij elkaar. Heb je een ouder iPhone model? Dan kan oversteppen naar de nieuwe iPhone 12 of Pro zeker een goede overweging zijn. We hopen je met dit artikel voldoende te hebben geïnformeerd over het nieuwste model van Apple.