Wil je graag overstappen op groene energie? Dan wil je ongetwijfeld weten welke aanbieder de voordeligste is. Daarnaast is het ook fijn om te weten hoe een energieleverancier scoort in de reviews. Ook is er nog onderscheid in hoe groen een energieleverancier nu écht is. De meeste leveranciers zeggen wel dat zij groene energie aanbieden, maar soms zijn dit slechts certificaten. In dit artikel lees je er gelukkig meer over. Overstappen op groene energie wordt zodoende nu eens écht eenvoudig.
Overstappen op groene energie: wie is de groenste energieleverancier?
Wil je graag overstappen op groene energie? Dan kan je in het onderstaande overzicht nagaan welke aanbieders het groenst zijn. Jaarlijks wordt dit opgesteld door de Consumentenbond. De top zes groenste energieleveranciers van dit moment zijn als volgt.
- Pure Energie;
- Vrijopnaam;
- Energie VanOns;
- Om | nieuwe energie;
- Powerpeers.
Met behulp van een energievergelijker kan je gemakkelijk en snel filteren op duurzaamheid. Deze leveranciers bieden écht groene stroom aan zonder poespas. Je zult hier dan ook geen grijze stroom kunnen afnemen. De scores van de Consumentenbond worden standaard onderverdeeld in drie categorieën: voorlopers, middenmoters en achterblijvers. Diverse grote namen worden gezien als achterblijvers en daarom is er voor hen ook werk aan de winkel. Onder andere Essent, EnergieDirect, Vattenfall, Oxxio en zelfs SEPA Green scoren een onvoldoende.
Groene energie voor consumenten
Energieleveranciers zijn verplicht om een stroometiket te vermelden op hun website. Op het stroometiket staat omschreven welk aandeel uit duurzame bronnen komt en welk aandeel niet. Diverse energieleveranciers vermelden in campagnes dat zij groene energie leveren, maar het stroometiket geeft soms toch een ander beeld. Met behulp van het stroometiket kan je dus nagaan welke aanbieder echt groen is. Mede op basis hiervan doet de Consumentenbond ook jaarlijks onderzoek naar de groenste energieleverancier.
Hoe wordt een groene energieleverancier beoordeeld?
De energieleveranciers worden beoordeeld op basis van meerdere duurzaamheidspunten én strafpunten. In het onderzoek worden diverse onderzoeksvragen gehanteerd. Hierbij kan je onder andere denken aan:
- Met behulp van welke bronnen wordt er stroom geproduceerd en/of ingekocht?
- Welke samenstelling heeft de verkochte stroom (o.a. te zien in het stroometiket)?
- Hoe groen zijn de investeringen van het bedrijf én eventuele moederbedrijven?
Stroom opwekken kan op verschillende manieren. Er bestaat zowel duurzame energie als niet-duurzame energie. Beide varianten hebben een bepaald effect op het milieu. De niet-duurzame opwekking zal vanzelfsprekend meer van het milieu vragen.
Wil je graag overstappen naar de groenste energieleverancier?
Wil je graag overstappen naar de groenste energieleverancier en groene energie ontvangen? Dan kan je gebruikmaken van de energievergelijker. Op basis van jouw verbruik kan je nagaan welke aanbieder het voordeligste is. Maak gebruik van de duurzaamheidsfilter als je alleen wilt vergelijken tussen groene energieleveranciers. Hoe dat precies werkt leggen we je natuurlijk graag uit.
Filteren op groene energie en groene energiecontracten
Je kunt gemakkelijk en snel filteren op duurzame energiecontracten. Met behulp van een energievergelijker heb je meerdere mogelijkheden op het gebied van filters. Zo kan je bijvoorbeeld filteren op alleen duurzame leveranciers. Daarmee filter je sowieso de grijze (niet-duurzame) energieleveranciers weg uit het overzicht. Verder zijn er nog een aantal extra filtermogelijkheden. Zo kan je ook filteren op stroom van windmolens of op stroom van zonnepanelen.
Wil je kiezen voor echt groene aanbieders? Dan kan je zelfs kiezen voor de filter alle groene stroom uit Nederland. Daarmee kies je alleen voor Nederlands opgewekte groene stroom. Dit betreffen onder andere windmolenparken of zonneparken uit Nederland. Daarmee steun je de lokale ondernemers in Nederland die groene energie opwekken.
CO2-gecompenseerd gas
Als je wilt kiezen voor groene energie kan je ook kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. Dit betekent dat de CO2-uitstoot, welke vrijkomt tijdens het stoken van aardgas, wordt gecompenseerd door middel van investeringen in duurzame projecten. Energieleveranciers kopen certificaten in waarmee bijvoorbeeld bomen worden geplaatst. Deze bomen worden vaak in oerwouden geplaatst, zoals bijvoorbeeld in Brazilië.
Groene energie vergelijken op basis van je postcode en huisnummer
Wil je graag de overstap maken naar groene energie? Dan is het belangrijk dat je je postcode, huisnummer en verbruik invoert in de energievergelijker. Op basis van deze gegevens berekent de energievergelijker namelijk eenvoudig en snel welke groene aanbieder het voordeligste is. Het is ontzettend belangrijk dat je deze gegevens invoert, want op basis daarvan worden jouw jaarlijkse kosten berekend.
Indien je dit niet invult, wordt er een gemiddelde gebruikt. Dat is vaak niet actueel, omdat jouw verbruik natuurlijk erg anders kan zijn. Dat is onder andere afhankelijk van jouw woning, de mate van isolatie en bijvoorbeeld de grootte van jouw woning.
Ook het energieverbruik van jouw gezin speelt natuurlijk ook een rol. In de regel geldt: hoe meer gezinsleden, hoe hoger het energieverbruik is. Je vindt jouw actuele energieverbruik gelukkig terug op jouw meest recente jaarafrekening. Zodoende kan je dus ook gemakkelijk een berekening maken.
Bekijk reviews en ervaringen van energieleveranciers
Wil je graag overstappen naar een aanbieder van groene energie? Dan is het natuurlijk ook belangrijk dat je kijkt naar de reviews en ervaringen van energieleveranciers. Uiteraard kan je dit op deze website bekijken. Van vrijwel alle energieleveranciers vind je reviews terug. Zowel van aanbieders van groene energie als aanbieders van grijze energie. Wil jij graag jouw eigen ervaringen toevoegen? Dan kan dat uiteraard ook op deze website.
Veelgestelde vragen over groene energie
Heb je nog vragen over groene energie of over het overstappen van energieleverancier? Hieronder volgen enkele veelgestelde vragen.
Moet ik kiezen voor een jaarcontract groene energie?
Als je wilt overstappen naar groene energie heb je keuze uit diverse contracten. Zo kan je doorgaans kiezen voor een jaarcontract, een driejarig contract of zelfs een vijfjarig contract. Meestal is het verstandig om te kiezen voor een jaarcontract. Je profiteert van een hoge welkomstkorting en je kunt na een jaar weer overstappen naar een nieuwe aanbieder. Dan kan je nogmaals genieten van een welkomstkorting. Vergeet niet de reviews en ervaringen van anderen te bekijken alvorens je de overstap maakt naar een nieuwe aanbieder.
Moet ik kiezen voor vaste of variabele tarieven groene energie?
Als je kiest voor een vast contract, kies je dus voor een jaarcontract, een driejarig contract of zelfs een vijfjarig contract. Je kiest dan dus voor vaste tarieven. Wil je liever een flexibel contract zodat je op ieder moment kunt veranderen van leverancier? Dan kan je kiezen voor variabele tarieven voor groene energie. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld ergens tijdelijk woont. Bij variabele energiecontracten ontvang je geen welkomstkorting.
Kan ik altijd overstappen naar groene energie?
Wil je graag overstappen naar de groenste energieleverancier voor groene energie? Dan is het belangrijk dat je nagaat wanneer jouw huidige energiecontract afloopt. Indien jouw contract binnen twee maanden afloopt, heb je alvast de mogelijkheid om de overstap te maken. Loopt jouw contract echter langer door? Dan is het belangrijk om nog even te wachten met de overstap. Als je te vroeg overstapt, zal je namelijk een overstapboete moeten betalen. Je voordeel is dan direct weer weg.
Heb ik bedenktijd na het overstappen op groene energie?
Na het afsluiten van jouw nieuwe energiecontract, heb je altijd nog van 14 dagen bedenktijd als particuliere klant. Je kunt het energiecontract dus nog binnen de gestelde termijn van 14 dagen annuleren. Wil je toch liever bij jouw huidige energieleverancier blijven? Of heb je wellicht een betere deal gevonden? Annuleer jouw contractaanvraag dan via de website van de nieuwe leverancier.
Is overstappen naar groene energie kosteloos?
Een nieuw energiecontract aanvragen kost nooit geld. Je hoeft ook alleen maar jouw persoonlijke gegevens achter te laten en de rest van de overstap wordt online voor jou geregeld. Hiervoor is gratis overstapservice in het leven groepen. Overstappen is zodoende erg eenvoudig en je kunt op die manier snel geld besparen op je vaste lasten.
Moet ik mijn meterstanden doorgeven?
Meestal hoef je je meterstanden niet door te geven. Immers beschikken de meeste huishoudens inmiddels over een slimme meter. Mocht dit wel nodig zijn, ontvang je hiervan instructies van jouw leverancier. Het doorgeven van de meterstanden is erg eenvoudig.
Moet ik een waarborgsom betalen?
In slechts enkele gevallen dien je een waarborgsom te betalen aan jouw nieuwe energieleverancier. Dat kan het geval zijn wanneer je betalingsproblemen hebt gehad in het verleden. Externe bureaus voeren hiervoor een kredietwaardigheidstest uit. Zij bepalen, mede op basis van jouw betaalverleden, of jij wel of niet een waarborgsom dient te betalen. Heb je nooit problemen geld met betalingen? Dan zal je dit niet hoeven te voldoen. Als je dit wel moet voldoen wordt de waarborgsom verrekend tijdens jouw jaarafrekening.